Blog has moved, searching new blog...

Rondell-tårta

Fick en förfrågan av en reporter på VF (Västerbottens Folkblad) för några dagar sedan som ville beställa en rondell-tårta till ett reportage. Tydligen fyller Umeås första rondell 20 år, det ska firas! =)
Så här blev tårtan:

En rondell helt enkelt!

 Ett piffigt fruntimmer med pärlörhängen cruisar runt i rondellen i sin guldskimrande bubbla, nedcabbat förstås.

En raggarvolvo bränner också runt med vinge där bak och obligatorisk rävsvans i antennen.

 Körskoleboken fick dammas av när jag skulle kolla upp lämlig rondellskyltning, pinsamt nog.. Så här ska det tydligen se ut! =)

Ja då återstår det väl bara att utbringa ett fyrfaldigt leve för Umeås rondeller, de leve: Hurra Hurra Hurra Hurra!!!

Glasstårta

När jag var liten gillade jag inte vanliga tårtor. Jag tyckte att grädde var hemskt! Så när jag fyllde år ville jag alltid ha glasstårta istället. Är fortfarande en riktig glassoman vilket i helgen ledde till denna smarriga skapelse:

Yummie!! En lite halvimproviserad glasstårta gjord i springform med hjälp av både hel och halvfabrikat... En baggis med andra ord! =) 

Jag klädde in en springform (24cm) i plastfolie så tårtan skulle lossa från formen lite lättare när det var dags för det momentet. Tänkte ha en marängbotten längst ned, men den var givetvis helt mosad när jag kom hem från affären, så det blev marängbitar i botten istället.

Blandade 3dl vispad grädde med lite drygt 1/2 burk lemon curd (så kallad lemon curd-grädde) och bredde ut över marängen. Hade gått lite enklare om marängbotten varit hel. 

Hade ställt fram en 2 liters burk lite tidigare med vaniljgräddglass så den var mjuk och smidig (inte rinnig). Bredde ut ett lager av den ovanpå lemon curd-grädden.

Sedan tog jag 500g frysta hallon som jag värmde på spisen och blandade med ca 1/2 dl florsocker till en sås. På med den. Sedan varvade jag bara dessa olika ingredienser tills formen var full. Skjuts in i frysen!

Nästa dag, som lämpligtvis var en lördag, bjöds storfamiljen på denna läskande glasstårta med både söta och friska inslag. Tog ut den en stund innan servering så den blev lite mjukare och toppade den med halvtinade hallon. Svinigt god om jag får säga det själv, och det får jag såklart!

Såna här springformsglasstårtor går ju att variera i all oändlighet. Det bästa är att man kan fixa sin egen glasstårta exakt som man vill ha den. Nästa gång tänkte jag göra med oreos i botten, vaniljglass, noisettesås och salta jordnötter, gaaaah!

Timmy Lamm och Fåret Shaun

De populära killarna Shaun och Timmy ska än en gång få pryda en tårta. Denna gång bakas tårtan av födelsedagsbarnets mamma, men hon ville ha lite hjälp med att göra figurerna. Så jag knåpade ihop en sk caketopper, voilá:

Här sitter Shaun och Timmy, redo för party.

Fåret Shaun har tagit med sig ett paket till födelsedagsbarnet (det är en brödrost han hittat på loppis).

En prinsesstårta bjuds det givetvis på, den här har killarna beställt av Johanna Viberg. De önskade en klassisk, stilren prinsesslook på tårtan...

Timmy Lamm spexar till det med en partyhatt! Hans ständige följeslagare, nallen, är lyckligtvis också bjuden på kalaset.

Men... Varför ser Fåret Shaun så skyldig ut, och varför viker Timmy Lamm undan med blicken?

Aha, de har nallat från asken med chokladpraliner... 

Ha så kul på festen!

Dekorationerna är gjorda i sockerpasta och flowerpasta.

Dagens ros..

...vill jag ge till ER!

Jag måste erkänna att jag är riktigt förvånad över all uppmuntran och pepp som ni ger mig! Man har ju hört om det beryktade "näthatet", men hittills har jag bara stött på nätlöööv! Kan väl iofs bero på att tårtbloggar varken är kontroversiella eller utmanande på ett uppretande sätt, jag vet inte.

Hur som haver, tack för era kommentarer och mail, för frågor och uppmuntrande ord (försöker svara så gott jag kan i mån av tid och kraft). Tack till er tårtdekorationskompanjoner med egna bloggar som tar er tid att kommentera min, och tack till alla ni andra tårtlovers out there! Det minsta jag kan göra är att ge er dagens ros, så... Här har ni!!

Barbapapa-tårta

Lilla Setareh som fyller 2 år idag gillar barbafamiljen och självklart ska det synas på tårtan!

Hallonmousse och mycket choklad önskades. Så tårtan består av en chokladbotten som är fylld med hallonmousse och chokladmousse och spacklad med chokladsmörkräm. Locket är av marsipan. Figurerna är gjorda av en blandning mellan marsipan och sockerpasta och vissa små detaljer är gjorda av flowerpaste.

Självaste Barbapapa har antagit formen av en tvåa. Setareh betyder stjärna, så en liten stjärna fick pryda namnet.

Barbaskön är en skön filur, lurvig och konstnärlig, här med pensel och palett i högsta hugg.

Barbafin är en tjusig och något fåfäng dam, alltid med en spegel nära till hands.


Barbaflink är en smart kille som är intresserad av vetenskap. Här ligger han och löser matematiska tal på sin griffeltavla, med kritan i hand.

Grattis Setareh, hoppas du fick en fin födelsedag!

Ingen vinst, men TACK ändå!

Nu är tävlingen Miss Cupcake avgjord och vinnaren utsedd. Grattis till Jannice Edlund!

Det vinnande bidraget: "Miss sleeping beauty"

Mitt bidrag blev framröstat till en av de 20 som juryn sedan valde ut vinnaren ifrån. Riktigt roligt att jag fick så många röster! Så, TUSEN TACK alla ni som röstade på mitt bidrag, det värmer verkligen.

Ingen resa för 30 000.. Men man kan ju alltid ta länsbussen till Storuman, eller vad säger du pappa? =)

Mitt bidrag "säg det med en cupcake".